Steden

 

Aken,
de stad van Karel de Grote

In Aken vinden de bezoekers de warmste bronnen van Europa. Karel de Grote bouwde hier een machtige palts en een eerste kapel, die gedurende de middeleeuwen een belangrijk pelgrimsoord werd. De bekendste bezienswaardigheden zijn vandaag de kathedraal (UNESCO-Werelderfgoed), het stadhuis en de „Elisenbrunnen“.

Eupen,
hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap

In Eupen hebben de rijke lakenfabrikanten vanaf de 17e eeuw hun imposante barokke residenties gebouwd. Deze zijn vandaag zetel van verschillende administraties en toegankelijk voor het publiek.

Hasselt,
hoofdstad van de smaak

De Limburgse hoofdstad betovert met haar winkelstraten, historische gebouwen, bistrots en
gezellige restaurants.
Het Nationaal Jenevermuseum, het Modemuseum en de Japanse Tuin zijn onbetwiste
bezienswaardigheden voor iedere bezoeker.


Luik,
op de drempel van de moderniteit

Tot de Franse Revolutie was Luik de hoofdstad van een machtig prinsbisdom. Vele monumenten en bezienswaardigheden zijn getuigen van deze tijd: het paleis van de prins-bisschop, het stadhuis of de kapittelkerken. Vandaag ontstaan in Luik moderne gebouwen, zoals het moderne station van de Spaanse architect Santiago de Calatrava.

Maastricht,
metropool van Europa

Maastricht is de oudste stad van Nederland. De bezoekers ontdekken ruïnen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwse stadsmuren, oude kerken, enge straatjes maar ook moderne gebouwen en veel internationale flair.

Monschau,
de parel van de Eifel

Boven de stad staat de burcht, terwijl beneden in het dal de Rur zijn weg door de stad vindt. Enge straatjes met vakwerkgebouwen en barokke residenties betoveren de bezoekers.


Namen,
het hart van Wallonië

Sinds 1986 is Namen de hoofdstad van het Waals Gewest. Boven de stad, op de top van een rots aan de samenloop van Maas en Samber, staat de citadel, een van de machtigste van Europa. In vele historische huizen van het stadcentrum ontmoeten we handelaars en kunstambachtslui.

Roermond,
bruisend en dynamisch

De historische binnenstad dankt haar beroemdheid aan de in de 19de eeuw levende bekende
Nederlandse architect Pieter Cuypers. Overblijfsels van de middeleeuwse stadsmuur, de
Kathedraal en het Munster getuigen van haar lange geschiedenis.
De laatste decennia is Roermond tot een boeiende winkelstad uitgegroeid, met vele winkels en een
designer outlet

Spa,
« Café de l’Europe »

Dankzij zijn geneeskrachtige bronnen werd Spa vanaf de 17e eeuw door taalrijke kuurgasten bezocht. Om deze vermaarde gasten te ontvangen, bouwde men mooie hotels en thermen en legde men wandelwegen aan. In het oudste casino ter wereld werden hun spelen en feesten aangeboden.


Tongeren
en haar boeiend verleden

In de omgeving van het standbeeld van Ambiorix ontdekt de bezoeker middeleeuwse stadsmuren, het begijnhof, de basilica maar ook verrassende hedendaagse architectuur zoals het Julianuscomplex en het Gallo-Romeinse museum.

Trier,
de oudste stad van Duitsland

Deze voormalige Romeinse kolonie betovert de bezoekers met vele ruïnen van haar Romeinse verleden: de „Porta Nigra“, de Basilica van Constantijn, de thermen en het amfitheater. Tegenwoordig is de stad ook bekend voor haar culturele diversiteit.