Brussel – tussen Art Deco, modernisme en nieuwe kunst

guides4youNon classé

Brussel, hoofdstad van de Art Nouveau, did u weet?

Het is in Brussel, inderdaad, die gebouwd werden de eerste en laatste geclassificeerd Art Nouveau huizen van over de hele wereld. De eerste: die van Emile Tassel in 1893 door Victor Horta (beschouwd als vader van de Art Nouveau); de laatste: het Paleis Stoclet in 1911 door Josef Hoffmann (Oostenrijks architect maker van Weense afscheiding).

Horta

Revolutionaire architect in hoe om huizen te bouwen, Horta geschokt Brussel samenleving van zijn tijd. Door ontwikkelingen zoals de centrale entree, het trappenhuis met licht wells, het gebruik van materialen van de industrie naast luxe materialen.

"Voorbij de drempel van de deur betreden we een wereld van harmonie en elegantie, waar de glas en ijzer koningen, waar de kromme en de zee met genade samenkomen."

 

Horta was een mondiale kunst, tekening ook meubels, zonneblinden, verlichting, de vloer of een parketvloer.

"Elk object dat niet is ontworpen door hemzelf werd beschouwd als een buitenlands huis"

Zijn klanten waren rijke mannen. Ook konden het zich veroorloven om te maken een huis dat is hun portret.

Blérot

Ernest Blérot, een andere grote architect van de Art Nouveau in Brussel, gepopulariArt Nouveau in St Gilles - Brusselseerd deze stijl. Hij ontwierp met inbegrip van 17 gebouwen van het hetzelfde stencil Street Vanderschrick in het Kanton Sint-Gillis. Hun verschil zit in het detail van de gevels: typen vensters, begon, de graffito *.

Hankar

Als Victor Horta een gevel in beweging door het werk van steen, Paul Hankar, hem, speelt op de polychrBrussel Art nouveauomie van de stenen, of omvat zijn sgraffiti gevels. Het huis dat hij ontwierp voor de schilder Albert Ciamberlani is een mooi voorbeeld van artistieke samenwerking tussen architect en opdrachtgever.

 

Art Deco en modernisme

St-Gillis en Ixelles buurten dat we in dit mooie herfstdag, ook aanbod in termen van passerende, ondervraagde als hij de moeite neemt om te verhogen zijn hoofd, van de prachtige gebouwen van de stijl Art Deco en modernisme. Na de eerste Wereldoorlog, was middelen gedaald. De gevels werden versierd meer sober geometrische patronen gemaakt in steen (Art Deco). Andere architecten verbannen van alle decoratie en gemaakt van zuivere vormen zoals de Flagey-gebouw.

 

Cursus aangeboden aan ons door Huby Korvost, specialist in architectuur, maakt je wilt blijven prospect. Terwijl sommige liever door het Art Nouveau gebrandschilderd glas verleiden hebben, bewonderd anderen de details van het interieur van de Horta House. Anderen viel nog steeds in de ban van de ecrins van groen omringende woonwijken. Bovenal zal ongetwijfeld Brussel adres met een andere kijk op een volgende reis in de hoofdstad.

J. Zegels, zeven. 2017

* De Sgraffito techniek: ze is aan het versieren van een coating van mortel van een ernstige ontwerp. De mortel kan worden gekleurd in de massa en zelfs die in opeenvolgende lagen van verschillende kleuren. In dit geval, na het nummer van de contouren van de tekening lijken we elke kleur op zijn plaats door het krabben van de geen onnodige lagen. (< Wikipedia)

 

Ik echt genoten van de manier waarop die je commentaar op de verschillende gebouwen. Ik vond de citaten en ontdekte ik andere ongewone plaatsen.
Het was een groep zeer vriendelijke vrouwen in alle gevallen.
Ik inschrijven op een andere bezoek in Franse = Cork Maastricht. ..
We voelen onmiddellijk uw beroep van architect en u de groep kunt uitvoeren als een leider en weet u zich aanpassen aan veranderingen: vertragingen, werken in de stad ?
Fabienne

Goedenavond

Een briefje dank u opnieuw voor ons hebben geleid gedurende de dag door verschillende buurten van Ixelles en Sint-Gillis, want we hebben toegestaan om te verkennen van de prachtige gevels van de stad en voor het geven ons een heel mooi overzicht van de kunst Nieuwe en Art deco in Brussel. We genoten van de duidelijkheid en de verduidelijking van de uitleg, de wandeling lopen en vooral het prachtige interieur van het Hortamuseum. Dank u voor de uitstekende organisatie van het materiaal. 

Goed harte

Monique